Onderzoeksprojecten


 • 3D printen via (standaard) lasrobot: Wire and Arc Additive Manufacturing WAAM

  Wire and Arc Additive Manufacturing (afkorting: WAAM) is een vorm van 3D opbouw voor metalen onderdelen. Deze techniek maakt gebruik van een (standaard) lasrobot met lasdraad.  Deze lasrobots kunnen 1 of meerdere kilo's materiaal per uur lassen wat toelaat om grotere stukken (tot ongeveer 2x2m) kostenefficiënter én sneller te gaan produceren dan met andere additive manufacturing technieken (meestal op basis van poeder). 

  Startdatum: 01-04-2018
  Einddatum: 31-03-2021
 • Ad-Proc-Add : Advanced Processing Of Additively Manufactured Parts

  Additive Manufacturing (AM) heeft het laatste decennia voor heel wat vooruitgang gezorgd voor een groot gamma aan applicaties binnen de industrie, biomedische sector en consumentenmarkt. Voornaamste voordelen van deze technologie zijn de grote vormvrijheid met een minimaal gebruik van materiaal. 

  Startdatum: 01-07-2019
  Einddatum: 30-06-2021
 • COAMWELD: Geavanceerde metalen onderdelen door optimale combinatie van additive manufacturing en lastechnieken

  Het BIL, TUM, SLV-MC, SLV-BB en VIVES Hogeschool voeren een onderzoeksproject uit over de lasbaarheid van additief vervaardigde en conventionele componenten.

  Hierbij komen volgende thema's aan bod: 
  - Op welke manieren kunnen we metaalgeprinte onderdelen verbinden aan conventioneel vervaardigde stukken?
  - Richtlijnen voor de optimale combinatie van de toegepaste lastechniek en de A.M. techniek.
  - Wat zijn de gevolgen van het toegepaste lasproces voor de (mechanische) eigenschappen van de onderdelen en voor de verbinding zelf?

  Startdatum: 01-09-2021
  Einddatum: 31-08-2023
 • Corrosie van 3D-geprinte onderdelen

  SIRRIS en het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) zullen een onderzoeksproject opstarten over corrosie van additief vervaardigde (3D-geprinte) metalen onderdelen. Op heden zijn we op zoek naar geïnteresseerde bedrijven die een mogelijke toepassing voor ogen hebben : metalen 3D geprinte onderdelen blootgesteld aan een agressieve omgeving, waarbij de corrosieweerstand van het onderdeel een cruciale rol speelt. Enkele toepassingen zijn bv. warmtewisselaars, pomponderdelen, matrijzen en transporttoepassingen.

  Startdatum: 01-03-2021
  Einddatum: 01-03-2021
 • Geavanceerde metalen onderdelen door optimale combinatie van additive manufacturing en lastechnieken

  Het BIL en VIVES Hogeschool hebben een onderzoeksproject opgestart over de lasbaarheid van additief vervaardigde en conventionele componenten.

  Hierbij zullen volgende thema's aan bod komen : 
  - Op welke manieren kunnen we metaalgeprinte onderdelen verbinden aan conventioneel vervaardigde stukken?
  - Richtlijnen voor de optimale combinatie van conventionele technieken en A.M. technieken.
  - Wat zijn de gevolgen van het toegepaste lasproces/verbinding voor de (mechanische) eigenschappen van de onderdelen en voor de verbinding zelf?

  Startdatum: 01-01-2021
  Einddatum: 31-12-2022
 • Prenormatief onderzoek: WAAMMEC : Wire Arc Additive Manufacturing: Lasbaarheid en mechanische eigenschappen van structurele componenten

  Het Belgisch Instituut voor Lastechniek en UGent hebben een prenormatief project uitgevoerd over Wire Arc Additive Manufacturing. In dit project werd data gegenereerd over kwaliteitseisen, parameterinstellingen, mechanische eigenschappen (statisch alsook vermoeiing), geometrische kenmerken aanbevelingen voor beproevingen voor WAAM geprinte stukken. Dit zal dienen als input voor de EN of ISO normeringen.

  Startdatum: 01-12-2020
  Einddatum: 30-11-2022
 • WAALU : 3D WAAM printen van aluminiumlegeringen met hoge sterkte

  Optimalisering van het Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM) fabricageproces en verbetering van de statische- en vermoeiingseigenschappen 

  Startdatum: 01-10-2021
  Einddatum: 30-09-2025