Onderzoeksprojecten


 • AUTOLAS: Succesvol en competitief omschakelen van manueel naar geautomatiseerd/gerobotiseerd lassen

  Je zou graag je lasafdeling (gedeeltelijk) automatiseren/robotiseren maar je twijfelt …
  Je lasafdelig is al geautomatiseerd maar je wil dit verder optimaliseren (voor bv. kleinere series) ….

  Startdatum: 01-01-2017
  Einddatum: 31-12-2018
 • INNOJOIN: Verbinden van ongelijksoortige materialen in plaatvorm

  Het INNOJOIN project geeft inzicht in nieuwe moderne verbindingstechnologieën voor het verbinden van ongelijksoortige materialen in plaatvorm en stelt bedrijven in staat om de geschikte verbindingstechnologie voor hun product te identificeren. Tijdens het project werden ook een aantal representatieve cases uitgewerkt, op basis van de inbreng van de deelnemende bedrijven.

  Startdatum: 01-03-2014
  Einddatum: 30-06-2016
 • SOUNDWELD: Kwaliteitscontrole van lassen door akoestische emissie

  Akoestische emissie is een NDO techniek, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de geluiden dat door een materiaal of proces worden geproduceerd. Om de mogelijkheden van deze techniek in kaart te brengen heeft het BIL een onderzoeksproject opgestart. Het doel is het evalueren van deze techniek voor verschillende lasprocessen. Daarnaast zullen er industriële cases ontwikkeld worden om het potentieel van de techniek aan te tonen.

  Startdatum: 01-03-2018
  Einddatum: 01-03-2020
 • TAPEWELD: Nieuwe evoluties in het weerstandlassen

  Het BIL in samenwerking met het De Nayer Instituut (KULeuven) hebben een project uitgevoerd rond de nieuwste ontwikkelingen van het weerstandlassen. Deze innovatieve weerstandlastechnieken bieden een oplossing aan de huidige problemen en kunnen perspectieven openen naar nieuwe toepassingen die voorheen niet mogelijk waren.

  Startdatum: 25-07-2017
  Einddatum: 25-07-2017
 • Weerstandlassen van hoogsterkte staalsoorten en staalsoorten met deklagen

  Voornamelijk onder drijfveer van de automobielindustrie worden steeds sterkere stalen ontwikkeld en steeds meer nieuwe plaatmaterialen bestaande uit verzinkt staal meteen al voorzien van een organische deklaag. De gegevens over de lasbaarheid hiervan zijn echter niet altijd courant beschikbaar of verkrijgbaar. Bovendien verliezen de constructeurs door de snelle ontwikkelingen het overzicht van de materialen.

  Startdatum: 01-01-2004
  Einddatum: 01-01-2006
 • Startdatum: 01-01-2006
  Einddatum: 01-01-2008