Het BIL biedt u de mogelijkheid om door Masterclasses, Studiedagen of infomomenten op de hoogte te blijven van de evoluties in de las- en verbindingswereld.
Tools om zelf je laskwaliteit/lasparameters te optimaliseren of je lasproces robuustheid/window te evalueren.
Je leert om zelf inwendige laskwaliteitscontroles (macro’s/doorsnedes en breekproef) tijdens productie uit te voeren met éénvoudige middelen alsook het beoordelen ervan.
Bij robotlassen moet je de controle onmiddellijk kunnen checken om de robot bij te kunnen stellen (idem voor handlasser).
Je kan het ook gebruiken om steekproeven uit te voeren bij een bepaalde (nieuwe) lasconfiguratie als een vorm van zelfevaluatie (= preproductie test).
Tijdens de studiedag roestvast staal komen de verschillende RVS-families aan bod, hun toepassingen en vooral hun lasbaarheid.
Daarnaast worden ook ongelijksoortige verbindingen (zoals constructiestaal aan RVS) behandeld en hierbij wordt het Schaefflerdiagram toegepast.
De belangrijkste technieken komen aan bod die worden toegepast bij destructief onderzoek : trekproef, kerfslagproef, buigproef, breekproef, hardheidsmetingen, vermoeingsproef, CTOD.
Daarnaast wordt er ook een inleiding gegeven tot metallografie en schade-onderzoek.
Tijdens deze studiedag wordt er ook de nodige labotijd voorzien om bepaalde technieken aanschouwelijk te maken.