Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) legt bij het toegepast lasonderzoek de focus op verbindingsprocessen en de lasbaarheid van materialen voor industriële toepassingen.
Focus op industriële relevantie
Binnen onze onderzoeksactiviteiten staan vooral de stem van onze leden en industrie centraal. Hierbij hebben we oog voor de industriële toepasbaarheid van innovatieve verbindingstechnieken en proberen we een antwoord te bieden op kennisvragen en innovatienoden vanuit de markt. Het is onze taak de resultaten van onderzoek om te zetten in economische kansen in domeinen die voor de industrie op langere termijn van belang kunnen worden.
BIL onderzoeksprojecten
Onderzoeksdomeinen
Aanpak van lasuitdagingen voor tal van toepassingen
Hebt u als doelstelling de lasproductiviteit te verhogen zonder de milieuvriendelijkheid, gezondheid en veiligheid uit het oog te verliezen? Twijfelt u welke verbindingstechnologie het meest geschikt is voor uw toepassing? Hebt u te maken met ongelijksoortige materiaalverbindingen? Blijf niet zitten met uw vragen, contacteer onze experts voor objectief en gepersonaliseerd advies!
Het Belgisch Instituut voor Lastechniek onderzoekt de haalbaarheid van kwaliteitscontrole van lasverbindingen met behulp van systemen voor inline, real-time detectie van lasfouten tijdens het lassen.
Met Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM) kunnen metalen onderdelen met behulp van een standaard lasrobot worden opgebouwd uit lasdraad. WAAM kan gebruikt worden voor het produceren van unieke stukken, kleine series of prototypes, met een complexe (interne) geometrie of producten die uit meerdere materialen bestaan.
Verbindingen zijn een zwakke schakel in de constructie. Schadefenomenen zoals vermoeiingsscheuren, waterstofscheuren, spanningscorrosie en galvanische corrosie doen zich immers voor nabij lassen.
Doorslaggevend bij E-mobility zijn niet alleen de prestaties van de voertuigen, maar ook de technische uitdagingen bij de productie ervan via nieuwe innovatieve concepten. Door onze knowhow over conventionele en innovatieve verbindingsprocessen is het BIL de uitgelezen partner voor deze industrie.
Conventionele thermische verbindingstechnieken bereiken snel hun technische grenzen, wanneer multimateriaalverbindingen vereist zijn. Verschillende combinaties van materialen en diktes maken het robuust verbinden alsmaar complexer. Om tegemoet te komen aan de huidige noden op het vlak van het verbinden van ongelijksoortige materialen, heeft het BIL verschillende onderzoeksprojecten opgestart die focussen op dergelijke verbindingen.
In vele toepassingen zijn onderdelen met lasverbindingen ook zwaar belast in vermoeiing. Het BIL ondersteunt bedrijven via zijn expertise inzake vermoeiingsweerstand van materialen, door het uitvoeren van vermoeiingsproeven of via onderzoek naar het vermoeiingsgedrag van materialen en lasverbindingen.
Het BIL onderzoekt hoogtemperatuurmaterialen en -toepassingen, en meer specifiek het lassen van de nieuwe generatie stalen. Onderwerpen die aan bod komen zijn hun scheurgevoeligheid en het kruipgedrag van gelaste stukken. Uit de resultaten worden tevens aanbevelingen naar de praktijk opgesteld.
Innovatie-ondersteuning
Het belang van innovatie op vlak van las- en aanverwante technieken is onomstreden. Innovatie is immers een voorwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering en een stevige concurrentiepositie. Kennis over de actuele stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen geeft daaraan een stevig fundament. Ook blijft het BIL up to date met internationale ontwikkelingen door mee te werken aan Europese onderzoeksprojecten.
Kan ons onderzoek ook úw innovatietraject ondersteunen?
Onderzoek bij het BIL vertaalt zich in 2 categorieën:
- Onderzoek op maat:
voor vertrouwelijk onderzoek dat aan de specifieke behoeften van een bepaald bedrijf moet voldoen. Gericht contractonderzoek dankzij competente medewerkers, een goed uitgerust laboratorium en een uitgebreid machinepark.
- Collectief onderzoek:
alle deelnemende partijen - universiteiten, onderzoekscentra, grote en kleine bedrijven - krijgen met een minimum aan kosten een maximum aan onderzoeksresultaten. Netwerkvorming en samenwerking in een niet-concurrerende sfeer zijn hierbij belangrijke voordelen.