Onderzoeksprojecten


 • DURIMPROVE: Improvement of welded structures fatigue life (durability) in high strength steels

  De vermoeiingsweerstand van lasverbindingen kan verbeterd worden door het toepassen van een nabehandeling, zoals TIG-dressing of hameren. Dit artikel beschrijft de resultaten van het project DURIMPROVE, waarin het effect van drie nabehandelingstechnieken op de vermoeiingsweerstand van lasverbindingen in hogesterktestalen werd onderzocht.

  Startdatum: 01-07-2014
  Einddatum: 01-07-2017
 • FATWELD: Verbeterd vermoeiingsgedrag van gelaste structuren in Hoge Sterkte Staal

  Hoge Sterkte Stalen (HSS) beschikken over een aanzienlijk potentieel om gewicht te reduceren of de levensduur te verhogen in vele industriële toepassingen, zoals  landbouwmachines of constructievoertuigen. Evenwel wordt het gebruik van HSS  vandaag voor gelaste structuren beperkt omwille van de lage vermoeiingsweerstand ter hoogte van de lasnaden, waarmee rekening dient gehouden te worden volgens design codes. 

  Startdatum: 01-07-2010
  Einddatum: 31-12-2013
 • OPTIBRI: OPTimal use of High Strength Steel grades within BRIdges

  In het kader van het Europees RFCS onderzoeksproject “OPTIBRI” (Optimal use of high strength steel grades within bridges) wordt onderzoek uitgevoerd naar de inzet van hoogsterkte staal voor snelwegbruggen, ontworpen via de ontwerpcode ‘Eurocode III’. De beperkingen van hoog sterkte staal situeren zich in voornamelijk in de knikgevoeligheid van dunne platen en de vermoeiingsweerstand van kritische lasdetails. Er werd gekozen voor bruggen met een overspanning van 80 meter. De vermoeiingslevensduur van deze bruggen wordt sterk beperkt door gelaste verstijvers.

  Startdatum: 01-07-2014
  Einddatum: 01-07-2017