Prenormatief onderzoek: WAAMMEC : Wire Arc Additive Manufacturing: Lasbaarheid en mechanische eigenschappen van structurele componenten

Laatst gewijzigd: 
02-10-2023

Het Belgisch Instituut voor Lastechniek en UGent hebben een prenormatief project uitgevoerd over Wire Arc Additive Manufacturing. In dit project werd data gegenereerd over kwaliteitseisen, parameterinstellingen, mechanische eigenschappen (statisch alsook vermoeiing), geometrische kenmerken aanbevelingen voor beproevingen voor WAAM geprinte stukken. Dit zal dienen als input voor de EN of ISO normeringen.

Additive Manufacturing

Additive Manufacturing vormt een essentiële schakel binnen Industrie 4.0. België is één van de koplopers op het gebied van Metal Additive Manufacturing, ofwel het 3D-printen van metalen onderdelen. Een kansrijke technologie voor grote structurele componenten is Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM). Met deze techniek kunnen metalen onderdelen met behulp van een standaard lasrobot worden opgebouwd uit lasdraad.

WAAM kan, net als andere 3D-printtechnieken, worden ingezet voor het produceren van unieke stukken, kleine series of prototypes. Onderdelen met een complexe (interne) geometrie of producten die uit meerdere materialen bestaan, kunnen door middel van 3D-printen efficiënter vervaardigd worden dan met conventionele processen. WAAM maakt gebruik van standaard lasrobots

Voorbeeld van een stuk geprint met WAAM 

Voorbeeld stuk geprint met WAAM

Doel van het project

De voornaamste doel van het onderzoeksproject is het genereren van data aangaande:

  • kwaliteitseisen,
  • parameterinstellingen,
  • mechanische eigenschappen (statisch alsook vermoeiing),
  • geometrische kenmerken
  • aanbevelingen voor beproevingen voor WAAM geprinte stukken

Resultaten

Resultaten

  • De resultaten zijn vervat in een technisch rapport dat gratis kan gedownload worden in de infotheek
  • Een andere doelstelling van het project is het formuleren van aanpassingen voor een aantal toepassingsnormen voor structurele componenten, zoals bijvoorbeeld “Drukvaten prEN 13455-14: Unfired pressure vessels – Part 14: Additional  requirements for pressure equipment and pressure components fabricated with additive manufacturing methods (wetgeving PED 2014/68/EU)”

Design en kwaliteitsdata

Momenteel beschikt de ontwerper over zeer weinig gegevens betreffende de mechanische eigenschappen (vooral vermoeiingseigenschappen) en de verwachte las- en drukkwaliteit voor een bepaalde toepassing. Dit verhindert de verdere toepassing van het 3D WAAM-proces in de industrie. Dit WAAMMEC-project wil bedrijven/ontwerpers/lasingenieurs inzicht geven in deze (vermoeiings)eigenschappen en een methodologie ontwikkelen voor (snelle) testen. Ook zal dit onderzoek bijdragen tot de ontwikkeling van (nieuwe) normen/richtlijnen voor additive manufacturing.

Industriële meerwaarde?

Het project zal helpen bij de verdere verspreiding van deze innovatieve 3D print technologie. Het creëren van een normatief kader zal drempelverlagend werken voor het implementeren ervan in de industrie. Dit project zal bedrijven op vele manieren een aanzienlijk concurrentievoordeel verschaffen: 

  • versneld maken en aanpassen van prototypes
  • "one-off” producten zoals gietstukken of kleine series 
  • reparaties/herstellingen
  • reduceren van conventioneel frees- en draaiwerk

Slotevenement 

Samen met onze projectpartner Laboratorium Soete - Universiteit Gent organiseerde het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BWI) op donderdag 23 maart 2023 het slotevenement van het WAAMMEC prenormatief onderzoeksproject, gefinancierd door de FOD Economie / SPF Economie / FOD Economie.