E-mobility

Doorslaggevend bij E-mobility zijn niet alleen de prestaties van de voertuigen, maar ook de technische uitdagingen bij de productie ervan via nieuwe innovatieve concepten. Door onze knowhow over conventionele en innovatieve verbindingsprocessen is het BIL de uitgelezen partner voor deze industrie. 

Onder invloed van klimaatverandering vergroot de auto-industrie zijn aandacht voor de ontwikkeling en productie van allerhande elektrische voertuigen. De vraag naar CO2-reductie stimuleert het produceren van lichtgewicht ontwerpen. Deze trend biedt het BIL de mogelijkheid om zijn jarenlange ervaring in de lastechniek toe te passen voor nieuwe producten, zoals accubehuizingen of frames van elektrische voertuigen.

Lichtgewicht ontwerp

Als het gewicht van een auto daalt, nemen de CO2-emissies af. Een ideale manier om het gewicht van een voertuig te verminderen is het gebruik van lichte non-ferro materialen of hoogsterkte staalsoorten, bv. voor de carrosserie of het chassis van elektrische voertuigen. Het is dan ook te verwachten dat de vraag naar oplossingen voor het verbinden van deze materialen toeneemt. In deze context onderzoekt het BIL diverse nieuwe lastechnieken.

Accubehuizingen

Ook voor de productie van accubehuizingen wordt gezocht naar andere oplossingen. Het BIL bereidt zich voor op deze nieuwe eisen en vragen. De behuizing van de accu moet bv. een laag gewicht hebben maar vooral sterk en compact zijn.

Busbar-batterijcelverbindingen

Koper en aluminium worden het meest gebruikt voor deze toepassing. Het verbinden van deze materialen stelt echter uitdagingen op vlak van de te gebruiken lastechniek.  Een van de algemeen aanvaarde verbindingsmethoden voor het verbinden van batterijcellen met busbar is ultrasoon lassen, dankzij verschillende voordelen, waaronder het verbinden van ongelijksoortige materialen, gecoate materialen of materialen met verschillende diktes.

Lassen met de milieuvriendelijke technologieën

Het BIL heeft aandacht voor milieuvriendelijke lastechnieken, meer bepaald de solid-state lastechnieken zoals het wrijvingspuntlassen of het elektromagnetisch puls lassen. Deze processen zijn bijzonder geschikt voor het lassen van aluminiumlegeringen of ongelijksoortige materiaalcombinaties. Het grote voordeel van de solid-state lastechnieken is dat deze emissiearm zijn en het energieverbruik is laag. Voorbehandelen van de te verbinden onderdelen is niet nodig.  

Bij het wrijvingspuntlassen wordt een roterend gereedschap gebruikt voor het creëren van een puntlas. Het elektromagnetisch pulslassen is een impact lastechniek die uitermate geschikt is voor het realiseren van allerlei materiaalcombinaties. Ook nog diverse andere technieken worden onderzocht in een brede waaier van onderzoeksprojecten. 

Gerelateerde projecten