Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM)

Met Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM) kunnen metalen onderdelen met behulp van een standaard lasrobot worden opgebouwd uit lasdraad.  WAAM kan gebruikt worden voor het produceren van unieke stukken, kleine series of prototypes, met een complexe (interne) geometrie of producten die uit meerdere materialen bestaan.

WAAM is een speciale vorm van additive manufacturing, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische lasboog als warmtebron en een metaaldraad als materiaaltoevoer. Het gewenste stuk wordt ‘geprint’ door het op elkaar stapelen van lasrupsen. Het is een vorm van 3D-printen voor metalen onderdelen die de laatste tijd steeds meer aan belang wint.

De technologie heeft vele voordelen; er wordt gebruik gemaakt van een standaard lasrobot met lasdraad. In principe kan de WAAM-technologie daarom gebruikt worden door ieder bedrijf met een industriële lasrobot. Dit opent vele mogelijkheden voor bedrijven die deze lastechnologie reeds gebruiken. Alle materialen die met MIG/MAG lasbaar zijn kunnen op deze manier worden geproduceerd.

Deze technologie is een aantrekkelijk alternatief voor CNC-frezen, gieten of vonkverspanen. Waar meer conventionele metaalbewerkingstechnieken hun beperking hebben, geeft het WAAM 3D metaal printen nagenoeg onbegrensde mogelijkheden wat betreft design.

Het BIL ondersteunt bedrijven die stappen wil zetten in de richting van WAAM additive manufacturing van metalen; van haalbaarheidsstudies tot de integratie van de technologie in uw productieomgeving. Via onze expertise op vlak van lastechnieken en de combinatie van academisch onderzoek en industrialisatiekennis kunnen we bedrijven hierbij helpen.

 

 

Onderzoeksprojecten

Onderstaande projecten kaderen in de jarenlange onderzoeksstrategie van het Onderzoekscentrum van het BIL in het domein van WAAM additive manufacturing en konden dan ook rekenen op een brede industriële interesse.