Het is een open deur intrappen: zoals in zoveel bedrijven en organisaties, is 2020 ook voor het BIL een zeer apart jaar geweest. Bij de eerste lockdown in België is de werking van het instituut zeer snel en zeer grondig veranderd, met voor sommige activiteiten een beperkte, voor andere een behoorlijke impact. In dit jaarverslag is er getracht om u vanuit het standpunt van een aantal BIL medewerkers hierin een inkijk te geven.
2021 is misschien nog niet zo onbezorgd geweest als we hadden gehoopt, maar gelukkig heeft het BIL zijn werking toch met iets minder belemmeringen kunnen uitvoeren dan in 2020. Uiteraard hebben we wel heel wat wijzigende regels gehad gedurende heel 2021, en heeft dit behoorlijk wat flexibiliteit gevraagd van medewerkers, cursisten en klanten van het BIL.
Het voelt vreemd om terug te kijken naar 2019, vanuit een wereld die er sinds maart 2020 heel anders uitziet. De impact van de Covid-19 crisis is ook bij het BIL merkbaar, met de grootste wijzigingen voor de activiteiten van workshops en opleidigen, naast de impact door de (gedeeltelijke) sluitingen van veel van de leden en klanten. Er wordt getracht om, met allereerst oog voor de veiligheid van werknemers en klanten, de activiteiten verder te zetten waar mogelijk, waarbij wel een groot beroep wordt gedaan op de flexibiliteit van zowel het eigen personeel als de klanten.
Zoals u kunt lezen in dit jaarverslag, heeft het Belgisch Instituut voor Lastechniek ook in 2018 weer heel wat gevarieerde activiteiten ontplooid, deels op nieuwe thema’s, deels ook verdiepend in het werk wat al eerder uitgevoerd werd.
2017 was het jaar waarin het Belgisch Instituut voor Lastechniek haar 75e verjaardag heeft mogen vieren. Als onafhankelijk instituut, 75 jaar geleden opgericht door een aantal bedrijven en organisaties die nog heel dicht bij haar huidige leden en partner staat, is het BIL ook in haar missie en activiteiten zeer constant gebleven: onafhankelijk advies verlenen op het gebied van verbinden van metalen en corrosie, ten dienste van de Belgische industrie.
Zoals zichtbaar zal zijn bij het verder lezen van dit jaarverslag, heeft het BIL in 2016 de trend van de laatste jaren om het ledenbestand uit te breiden verder kunnen zetten. Dit is zeer belangrijk in de ‘verankering’ van kennis en competenties van het BIL, maar uiteraard ook om te zorgen dat deze kennis zo goed mogelijk wordt overgedragen naar de lidbedrijven.
2015 is voor het BIL een goed en druk jaar geweest, waar, mede door de grote events als Welding Week en het Lassymposium in Antwerpen, opnieuw is nagedacht hoe we het BIL het beste kunnen voorstellen naar organisaties en personen die het BIL nog niet kennen. Gezien het brede scala van werkzaamheden is dit niet altijd eenvoudig, maar in 2015 heeft dit geresulteerd in een hele serie nieuwe folders, die goed verdeeld zijn geweest tijdens de verschillende evenementen.
2014 is voor het BIL een jaar geworden met veel focus voor de bedrijven in de staalconstructie, zoals ook verwacht, aangezien op 1 juli 2014 de Bouwproductenverordening “305/211” van kracht werd. Een groot aantal bedrijven werkzaam in staalconstructie heeft in 2014 contact genomen met het BIL, hetzij voor individuele of collectieve ondersteuning bij de implementatie van de EN1090 norm, voor het volgen van een theoretische lastechnische opleiding, of door in te tekenen op de technische documentatie voor EN1090 die het BIL heeft opgesteld.
In 2013 heeft het BIL team specifiek een grote inspanning geleverd op het niveau van de opleidingen en de organisatie van verschillende manifestaties, waarbij getracht is zo goed mogelijk in te spelen op de noden en verwachtingen van de Belgische industrie.