Infotheek

Online bestellen


Documenten EN 1090

Basis voor uw kwaliteitshandboek
EN 1090

BIL Weldingtools

Logo lasser en PQR tool

Tools voor lasparameters

Schuiflat voor de lasser/robotoperator
 

Vakblad LASTECHNIEK

Onafhankelijk vakblad voor
lassen, lijmen en snijden
WAAM, DO, (N)DO + inspectie

Vakblad METALLERIE

Vakinformatie voor de metaalverwerker
 

Poster Lasposities

Poster met lasposities (up to date met de laatste normen)
 

Lexicon Staal

Powered by:

WAAM guideline & posters

WAAMMEC Project results

WAAM Tools

WAAM Welding parameters

WAAM Deposition strategies

WAAM Post-processing

Download poster Download poster Download poster

 

Publicaties


 • Offre d'emploi Consultant Technologique de Soudage - Région Wallone

  Vous êtes ingénieur et avez une expérience dans le domaine des métaux (idéalement IWE) ? Vous aimez aller à la rencontre des entreprises et developper des nouvelles activités ?

  Vous êtes indépendant et capable de gèrer une petite équipe et ses activités ? Vous avez envie approfondir vos connaissances et de les partager avec les autres ?

  Si la réponse est "oui !", cette offre est faite pour vous !

 • Onderzoek naar optimale toepassing hogesterktestaal voor bruggenbouw

  Bruggen zijn typisch constructies die vanwege dynamische belasting gevoelig zijn voor vermoeiing. Ondanks hun goede mechanische eigenschappen worden hogesterktestalen nog niet veel toegepast voor dit soort constructies. Dit komt omdat zij een groot deel van hun vermoeiingssterkte verliezen wanneer eraan wordt gelast. Met het project OPTIBRI hebben onderzoekers aangetoond dat de vermoeiingssterkte verbeterd kan worden door een geschikte nabehandeling.

 • Verbetering van de vermoeiingssterkte van gelaste constructies in hoogsterkte staal (FATWELD) - Eindverslag

  Het FATWELD project had als doel om technieken te ontwikkelen die de vermoeiingssterkte van gelaste hoogsterkte stalen (vloeigrens van 700 en 960MPa), bij diktes van 5-20mm te verbeteren, voor toepassingen in dynamisch belastte, gelaste componenten, zoals constructie-apparatuur, transportvoertuigen, kranen en dergelijke. High frequency impact peening, weld toe laser dressing en low transformation filler material werden onderzocht. Zowel experimentele als analytische procedures werden gebruikt om de voordelen en limieten van de verschillende methoden te onderzoeken. In het project werden ook enkele componenten beproefd om de industriële toepasbaarheid na te gaan en kostanalyses uit te kunnen voeren. Dit alles resulteerde in praktische richtlijnen en ontwerpadviezen.

 • SEM/EDX

  Elektronenmicroscopisch onderzoek is een belangrijke schakel in het schadeonderzoek

  Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) heeft een jarenlange ervaring in schadeanalyse en corrosieonderzoek. Hierbij wordt onderzoek gevoerd naar de aard en oorzaak van de ontstane schade (breuken, scheuren, lekkages,…). Naast het belangrijke visueel onderzoek en het metallografisch onderzoek, wordt vaak ook een beroep gedaan op de elektronenmicroscoop om het faalmechanisme te achterhalen.

 • Nieuw toestel voor de registratie van lasparameters

  Vandaag de dag stellen we vast dat in tal van sectoren de lat voor de beheersing van de laskwaliteit steeds hoger gelegd wordt. E.e.a. heeft natuurlijk te maken dat men in elke sector een kwaliteitsvol eindproduct wil afleveren. Als er aan het eindproduct gelast wordt, vormt het lassen een factor die onder controle moet gehouden worden. Lassen wordt door ISO 9001 beschouwd als een “speciaal proces” omdat de kwaliteit van een
  las niet alleen door niet destructieve beproeving kan aangetoond worden. In vele gevallen dringt het invoeren van een laskwaliteitssysteem conform ISO 3834 zich op. ISO 3834 stelt dat het registreren en vastleggen van de lasparameters noodzakelijk is om de laskwaliteit onder controle te houden.

 • Retrofit vermoeiingsmachine

  Begin 2016 werd een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd op de INSTRON vermoeiingsmachine met een dynamische belastingcapaciteit van 250kN en werd de oude hydraulische groep vervangen. Hiernaast werd ook de opstelling voor beproeving in een klimaatkast bij cryogene temperatuur geoptimaliseerd. Deze investeringen en maatregelen hebben ertoe bijgedragen dat de efficiëntie, productiviteit en betrouwbaarheid zijn verbeterd.

 • Anodiseren van aluminium en zijn legeringen

  In het tweede deel over oppervlaktebehandelingen van aluminiumlegeringen gaan we nader in op het anodiseren van aluminium en zijn legeringen. We zetten de verschillende toepassingen op een rijtje, bespreken de probleemgevallen en het principe van het hard anodiseren.

 • Replicatechniek, steeds meer toegepast

  De replicatechniek wordt steeds meer bekend en toegepast in de industrie, vanwege zijn niet destructieve aard en relatief grote snelheid van uitvoering. In een eerste artikel wordt besproken wat replicatechniek inhoudt en wordt de techniek vergeleken met het destructieve metallografische onderzoek. Ook worden de diverse stappen uitgelegd, waarin replicaname geschiedt. Dit om vele misverstanden weg te helpen op het praktische vlak. In een tweede artikel worden enkele toepassingen gegeven die het belang aantonen.

 • Vermoeiingslevensduur verbeteren door nabehandeling

  De vermoeiingsweerstand van lasverbindingen kan verbeterd worden door het toepassen van een nabehandeling, zoals TIG-dressing of hameren. Dit artikel beschrijft de resultaten van het project DURIMPROVE, waarin het effect van drie nabehandelingstechnieken op de vermoeiingsweerstand van lasverbindingen in hogesterktestalen werd onderzocht.

 • Vermoeiingslevensduur verbeteren door nabehandeling (project Durimprove)

  De vermoeiingsweerstand van lasverbindingen kan worden verbeterd door het toepassen van een nabehandeling, zoals TIG-dressing of hameren. Dit artikel beschrijft de resultaten van het project DURIMPROVE, waarin het effect van drie nabehandelingstechnieken op de vermoeiingsweerstand van lasverbindingen in hoogsterktestaalsoorten werd onderzocht.

Een vraag, opmerking of suggestie?