Lassen wordt gebruikt in verschillende industriële sectoren voor het verbinden van een breed gamma van structurele onderdelen. De voortdurende vraag naar nieuwe, verbeterde eisen voor toepassingen vereist de ontwikkeling van innovatieve lastechnieken.
De nood aan een verbeterde productiviteit, efficiëntie en de kwaliteit stelt uitdagingen aan de lasindustrie. Materialen worden steeds verder ontwikkeld wat betreft eigenschappen of chemische samenstelling, om een betere integratie van functionaliteiten te bieden. Hierdoor is een betere kennis essentieel over hoe dergelijke materialen kunnen verbonden worden, met optimale efficiëntie en laskwaliteit. Traditionele lasmethoden evolueren, zodat nieuwe mogelijkheden kunnen ontwikkeld worden. Daarnaast ontstaan er nieuwe lastechnieken om te voldoen aan de hogere eisen of voor het ontwikkelen van nieuwe producten.
Dit is een relatief jonge lasmethode gebaseerd op het gebruik van elektromagnetische krachten om werkstukken te lassen. De lasmethode maakt geen gebruik van warmte, zodat materialen met een sterk verschillend smeltpunt met deze lastechniek kunnen verbonden worden. Het proces bezit een groot potentieel voor het snel en kostengunstig realiseren van deze verbindingen.
Bij het wrijvingspuntlassen wordt de verbinding tot stand gebracht via wrijvingswarmte. Deze lastechniek is uitermate geschikt voor het lassen van aluminium, maar ook voor het lassen van ongelijksoortige materialen zoals bv. aluminium-staal, gecoate aluminiumlegeringen of materialen met ongelijke dikte.
Wrijvingslassen is een veelzijdig en innovatief lasproces, dat vele toepassingen vindt in verschillende industrietakken. De voordelen van dit proces zijn dat hoogkwalitatieve verbindingen kunnen gerealiseerd worden, dat dit proces veel sneller is dan de conventionele lasprocessen en dat het volledig geautomatiseerd kan worden, zodat een constante kwaliteit gegarandeerd wordt. Ook voor deze toepassing hebben wij een machine ter beschikking.
Ultrasoon lassen is een lasproces dat gebruik maakt van hoogfrequente trillingsenergie. Het is een solid-state lasproces, wat wil zeggen dat de te lassen materialen niet worden gesmolten maar in een plastische toestand worden gebracht om ze te verbinden. Het proces is ontwikkeld in de jaren ‘60 en wordt vooral voor kunststoffen toegepast, maar er zijn ook heel interessante toepassingen voor metalen.
Wrijvingsroerlassen (Friction stir lassen - FSW) is een solid-state lasproces dat gebruik maakt van een speciale tool om twee aanliggende werkstukken met elkaar te verbinden, zonder dat de materialen tot smelten gebracht worden. Warmte wordt gegenereerd door de wrijving tussen het roterende gereedschap en het werkstuk, dat het materiaal in de laszone plastisch maakt.
FRIEX is een wrijvingslasproces voor het automatisch lassen van grote-diameter pijpleidingen. Het prototype van de lasmachine voor pijpen tot 500 mm is operationeel en produceert goede lassen.
Het elektronenbundellassen is een smeltlasproces waarbij de warmte gegenereerd wordt door de impact van elektronen. Toepassingen omvatten het lassen van de meest dunne folieën tot het verbinden van werkstukken met meer dan 100 mm wanddikte. Het is hierbij mogelijk om bijna het complete spectrum van metalen en diverse materiaalcombinaties te lassen.
Aangezien sommige moderne materialen niet verbonden kunnen worden via thermische processen, winnen mechanische verbindingstechnieken aan belang. Deze verbindingstechnieken beïnvloeden de materiaaleigenschappen minder of niet, zodat deze materialen op een kwalitatieve manier kunnen verbonden worden.