Weldingtool: Lasserkwalificatie
Stap 1: invoer lasser en proefstukgegevens
Voor elk van de in te geven items is in de meegeleverde handleiding een duidelijke uitleg voorzien, zodat ook personen met minder lastechnische kennis in staat zijn de vereiste gegevens correct in te voeren. Na het invoeren van de lasser- en proefstukgegevens, wordt automatisch het geldigheidsgebied gegenereerd, waardoor het mogelijk is om na te gaan of je certificaat voldoet voor het uit te voeren laswerk.
Stap 2: lassen en beproeven van het proefstuk
Nadat het proefstuk gelast werd, moet het met succes een aantal proeven doorstaan. De mogelijke noodzakelijke beproevingscombinaties worden door de tool aangegeven. Voor wat de visuele keuring van de las betreft, helpt de tool bij het beoordelen of een onvolkomenheid al dan niet aanvaardbaar is. Door simpelweg de grootte of de aan- of afwezigheid van de onvolkomenheid op te geven, geeft de tool aan of dit al dan niet toegelaten is. Indien een breekproef uitgevoerd wordt, neemt de tool je opnieuw bij de hand voor wat het uitvoeren en beoordelen van het resultaat betreft. De inwendig vastgestelde onvolkomenheden kunnen op dezelfde wijze als bij de visuele keuring door de tool worden beoordeeld of ze al dan niet aanvaardbaar zijn.
Stap 3: aanmaken van het certificaat
Het genereren van het certificaat gebeurt automatisch en dient enkel te worden afgedrukt of opgeslagen als een pdf door de gebruiker. Na het generen van het certificaat zal de lascoördinator de kwalificatie van een lasser elke zes maand dienen te bevestigen. Hiermee wordt aangegeven dat de lasser gewerkt heeft binnen het geldigheidgebied van het certificaat, en wordt de geldigheid van het certificaat verlengd voor een nieuwe periode van zes maanden. De tool zal automatisch de datums op
het certificaat genereren, waarop deze bevestiging dient te gebeuren.