Laserlassen

Het laserlassen heeft ten opzichte van de conventionele booglasprocessen een aantal voordelen. Zo is het lasproces zeer veel sneller en wordt er beduidend minder warmte in het basismateriaal gebracht. Dit levert een zeer smalle las op met een zeer diepe penetratie, tot diverse millimeters diep. Sommige ongelijksoortige materialen kunnen vaak zonder toevoegmateriaal direct gelaserlast worden.

Cruciale factoren bij het laserlassen zijn de positionering van de laserstraal, alsook de inklemapparatuur en de open stand, die zo klein mogelijk moet zijn. Om het probleem van deze lagere flexibiliteit op te lossen werd het hybride laserlassen ontwikkeld. Specifiek voor het verbinden van aluminium en staal werd het hybride laser-MIG en hybride laserplasma op punt gesteld.

FIGUUR
Aluminium-staal verbinding gerealiseerd met “fluxless laser brazing”. (Bron: Corus)

 

Het "Cold Metal Transfer" (afgekort CMT), is een variant op het MIG/MAG-lassen. Dit proces laat een zeer geringe warmte-inbreng toe. Het blijkt dat met dit proces aluminium en staal op succesvolle manier kunnen verbonden worden. Door de lage warmte-inbreng kan de vorming van een intermetallische laag sterk ingeperkt worden.

Het CMT lassen werd voorheen reeds onderzocht tijdens het INNOLAS-project.


Overlapverbinding gerealiseerd met het CMT proces tussen een aluminium bovenplaat en een stalen onderplaat. In de figuur rechts kan gezien worden dat het aluminium in feite aan het staal gebraseerd wordt. (Bron: Fronius)